ترید

آربیتراژ چیست؟ و چگونه می توان با آربیتراژ معامله کرد؟

گاهی دیده میشه که خیلی از تریدرها حتی با تجربه 5 ساله در بازارهای مالی مثل فارکس و بازار بورس، با وجود شرکت در دورهای آموزش فارکس هنوز از مفهموی به نام آربیتراژ بی خبرند و دقیقا اطلاع ندارند که آربیتراژ چیست و چگونه می توان با آن معامله کرد. موضوعی که در این مقاله می خواهیم به آن بپردازیم همین مفهوم جذاب است که شاید به دلیل پیچیدگی جزئی در آن، کمتر کسی به سراغش می رود اما برای کسب درآمد دلاری در بازارهای مالی به خوبی می توان از آن استفاده کرد.

آربیتراژ یا هج فیوچر و اسپات

اجازه دهید ابتدا در مورد مقدمات کار صحبت کنیم. منظور از هجینگ داشتن یک موقعیت معاملاتی در بازار آتی بر خلاف موقعیت معامله گر در بازار نقدی است و هدف حضور او در بازار آتی کاهش یا محدود نمودن ریسک هایی است که ناشی از تغییرات قیمت است.

عمل هجینگ یک فرآیند دو پایه است یعنی این که:

  1. اگر یک هج کننده قصد خرید کالایی را در بازار نقدی به تاریخ آینده داشته باشد، او با ورود خود در قراردادهای آتی ریسک قیمت خرید خود را کاهش داده یا محدود می نماید.
  2. اگر شخص هج کننده قصد فروش کالایی را در بازار نقدی برای آینده داشته باشد او هم اکنون قرارداد آتی را می فروشد و در این هنگام با فروش قرارداد آتی ریسک قیمت فروش خود را کاهش داده یا محدود نموده است.

هدف از استراتژی هجینگ چیست؟

  1. جلوگیری و مصونیت در مقابل رشد هزینه مواد اولیه
  2. جایگزین کردن موجودی انبار با قیمت کمتر
  3. حمایت از فروش محصولات تولیدی بدون پشتوانه در آینده

لذا عمل هجینگ به منظور ایستادن و مقاومت در برابر افزایش قیمت در بازار نقدی یک کالایی که اخیرا به یک قیمت مشخصی فروخته شده ولی هنوز مانند آن کالا خریداری نشده است. فروش یک کالا به صورت قیمت توافقی فعلی بین صادرکنندگان و واردکنندگان و تحویل آن در آینده عملی رایج است. اگر کالایی را هنوز در اختیار نداشته باشیم تحویل آن کالا در آینده بصورت عادی ضمانت اجرایی ندارد. ولی همین عمل در بورس به صورت کاملا تضمینی در حال اجراست.

اجازه دهید برای روشن شدن بهتر آربیتراژ در بازارهای مالی یک مثال بزنیم. کارخانه فولاد اصفهان تصمیم به فروش ورق گرم برای تحویل چند ماه بعد دارد ولی فعلا مواد اولیه به اندازه کافی برای تولید ورق گرم ندارد و نیز نمی داند قیمت مواد اولیه برای او در آینده چقدر تمام خواهد شد. این کارخانه برای اطمینان و رهایی از افزایش قیمت می تواند به بورس فلزات مراجعه کند و به میزانی که نیاز دارد قراردادهای آتی خریداری کند و قیمت فروش ورق گرم آینده خود را به قیمت مورد نظرش تضمین نماید.

اگر کارخانه فولاد بدون خرید قراردادهای آتی در بورس به دنبال خرید مواد اولیه برود به خاطر افزایش قیمت مواد اولیه آسیب پذیر خواهد شد ولی با معامله قرارداد آتی به میزان نیاز خود در بورس در واقع اثر افزایش قیمت مواد اولیه و هزینه های خرید را کاهش می دهد. به این کار آربیتراژ می گویند.

خلاصه از روش آربیتراژ برای معامله در بازارهای مالی

معاملات فیوچرز یا آتی به معنی خرید یک کالا برای تحویل در تاریخ مشخصی در آینده است. به عنوان مثال شما 1 لات طلا می خرید برای تحویل در 3 ماه آینده. در یک کارگزاری فارکس امکان تحویل فیزیکی کالا وجود ندارد و فقط تسویه حساب نقدی در تاریخ تحویل امکان پذیر است.

نحوه ترید بر روی فیوچرز همانند اسپات است. همانطور که در آموزش فارکس ForexReviewGroup توضیح دادیم، می توانید حد ضرر و حد سود تعیین کنید و هر زمان که مایل بودید پوزیشن را ببندید. مقدار سود و ضرر نیز دقیقا همانند اسپات مشخص می گردد. سوال مهمی که مطرح می شود این است که اصلا فایده معاملات آتی در فارکس چیست. فیوچرز دو مزیت عمده دارد:

  • برای کاهش ریسک معاملات اسپات از معاملات فیوچرز استفاده می شود. این مورد بیشتر برای صاحبان صنایع که قصد ثابت نگه داشتن هزینه ها را دارند استفاده می شود.
  • هج کردن معاملات فیوچرز و اسپات به منظور استفاده از پتانسیل های سود نهفته در آن ها. این مورد مختص تریدرهاست.

نمونه آربیتراژ در فارکس جهت کسب سود

در تصویر زیر یک نمونه از آربیتراژ در فارکس جهت کسب سود را برای شما آورده ایم. هماطور که می بینید قیمت اسپات و فیوچرز طلا با هم تقریبا 600 پیپ فاصله دارند. اگر به قیمت های نشان داده شده در چارتها دقت کنید می بینید که قیمت فیوچرز بالاتر از اسپات است. پس فیوچرز را سل و اسپات را بای می کنیم. زیرا این دو می بایست به هم برسند. به همین راحتی!

9 روز پس از گرفتن پوزیشن، فاصله میان اسپات و فیوچرز تقریبا صفر شده و ما از این فرصت تقریبا 500 پیپ سود کریم. (البته 100 پیپ بابت کمیسیون و اسپرد پرداخت شده است.)

توجه داشته باشید که چارتهای فیوچرز طلا 2 ماهه هستند و در سال 6 چارت ارائه می شود. معمولا در ابتدای باز شدن چارت جدید آربیتراژ بوجود می آید. ممکن است در یک چارت دو ماهه چندین بار آربیتراژ بوجود آید و به نتیجه برسد!

آربیتراژ در ارزها هم بوجود می آید. چارت ارز و فیوچرز هر 3 ماه Expire می شوند و چارت جدید بوجود می آید. از طرفی آربیتراژ در ارزها خیلی زودتر از طلا به نتیجه می رسد، گاهی این زمان به 24 ساعت هم می رسد. البته طبق تجربه این فرصت های معاملاتی در چارت طلا دقتی تقریبا برابر با 100 درصد دارند، می گویید نه، خودتان امتحان کنید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا